Familietherapie

Het gezin waarin je ter wereld komt en de familie waarbinnen je opgroeit, vormen de thuisbasis van waaruit je de wereld instapt. Daarom wil je jouw kinderen het beste meegeven wat je hebt. Tegelijk mis je misschien zelf gezonde relaties in je eigen familie. Dat kan diep ingrijpen op je gevoel van thuishoren en er mogen zijn. 

 

Familietherapie richt zich op het verbeteren of herstellen van familiebanden en gezinsrelaties, omdat herstel van familierelaties draagkracht geeft aan je leven.

 

Waarmee kan familietherapie je helpen?

  • Je kinderen zijn volwassen en je hebt jezelf beter leren kennen. Daarom zou je graag met je kinderen praten over hun opvoeding.
  • Je hebt inmiddels zelf een gezin, en ontdekt dat je nog iets hebt op te lossen met je vader, moeder, broer of zus.
  • Je bent bezorgd over (een van) je studerende kinderen die nog thuis woont.
  • Je hebt het contact met je broer verloren, en zou graag de relatie herstellen.
  • In het verleden is er een moeilijke situatie voorgevallen in het gezin die nooit echt besproken is. Graag zou je weten hoe je broers, zussen of ouders over deze situaties denken.
  • Een van de gezinsleden heeft extra zorg nodig, en je wilt samen besluiten hoe daarmee om te gaan.

 

Hoe werkt familietherapie?

Afhankelijk van de situatie waarmee je aan de slag wilt, kom je alleen, of samen met de familieleden waarmee je wilt groeien.

Tijdens de intake verkennen we het probleem wat je ervaart en aan welke relaties je wilt werken. Indien nodig maken we een familiestamboom, waarin we kijken naar de onderlinge relationele verhoudingen in de familie. Daardoor krijg je een dieper inzicht in het ontstane probleem en je eigen positie daarin. In de volgende gesprekken komen snel cruciale gebeurtenissen of communicatiepatronen naar voren die de familierelaties hebben gevormd tot wat ze nu zijn. Hiermee ga je samen met de betrokken familieleden aan de slag.

Indien nodig bespreken we welke familieleden je (nog meer) kunt betrekken. Je nodigt hen uit, en gaat het gesprek aan over de onderwerpen die jij belangrijk vindt, met als doel om de onderlinge relatie te verbeteren of herstellen.

 

Wat kan er gebeuren?

Doel is dat jullie als familieleden elkaar beter gaan begrijpen door te delen wat er in je omgaat. Waar nodig ontwikkelen jullie een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Maar misschien wil een familielid niet komen, of kun je het niet met elkaar eens worden (agree that you disagree). Ook dat brengt duidelijkheid. Want ook als een familielid niet komt of niet bereid is tot verbetering van de relatie, kun je via de familietherapie begeleiding krijgen om daarmee om te gaan.

 

 

Werkwijze TarievenPrivacy & Klachten

Systeembord met houten poppen

'Leontine helpt vluchtige gedachtes te ordenen op een natuurlijke manier. Haar rustige manier van doen heeft op mij een gunstig effect.'

 

Ilka